marți, 16 februarie 2010

Gura presei.

Rectorul Universitatii "Vasile Alecsandri" Bacau, acuzat de plagiat

Laura Huiban

- 13 Februarie 2010 -

ZIARUL DE BACAU

 

Scandalul acuzatiilor de plagiat se reaprinde la Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau si pune din nou sub semnul intrebarii credibilitatea Facultatii de Inginerie. Fostul consilier juridic al institutiei, Florian Stanciu, a depus in intervalul 25 ianuarie – 10 februarie 2010, in calitate de contribuabil la bugetul statului român, o noua sesizare la Senatul institutiei de invatamint superior in care arunca suspiciunea de autoplagiat sau plagiat, integral sau partial, asupra a mai multe cadre didactice. Printre profesorii universitari bacauani reclamati ca ar fi publicat in reviste de specialitate, sub nume propriu, lucrari stiintifice copiate dupa 21 de articole ale unor autori români sau straini se numara de aceasta data si prof.univ.dr.ing Valentin Nedeff, rectorul Universitatii "Vasile Alecsandri" Bacau, si, din nou, prof.univ.dr.ing. Gabriel Lazar, prorector al institutiei. Fostul jurist spune ca lucrarile in cauza au folosit autorilor suspectati de plagiat pentru a obtine dreptul de a coordona doctorat sau pentru a promova in grad didactic. "Pentru obtinerea de titluri de doctor, pentru ocuparea posturilor universitare superioare se cere o lista de lucrari, asa ca a intervenit un fel de concurs cine publica mai multe lucrari. Eu nu le acord nici o circumstanta atenuanta pentru ca eu ii consider infractori, e vorba de o cariera bazata pe frauda. Confruntarea mea este pe ideea ca acesti oameni nu numai ca nu au invatat nimic din ce s-a intimplat anul trecut, au continuat sa calareasca interesele unei comunitati care nu reprezinta comunitatea profesorilor, ci comunitatea studentilor, copii care se gindesc ca fac facultatea cu un scop, care platesc din greu sa fie studenti la aceasta universitate", a reclamat Florian Stanciu. Fostul consilier juridic detine copii dupa articolele semnate de profesorii bacauani si dupa lucrarile considerate plagiate. Reclamantul universitarilor bacauani a trimis sesizarile si pe adresa Agentiei Române de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior.

"Nu am gresit cu nimic"

Rectorul Universitatii bacauane spune ca sesizarile au fost preluate de Comisia de Etica a institutiei de invatamint si ca Senatul se va pronunta in cusrul saptaminii viitoare. "Nu am gresit cu nimic. Nu sint autorul principal al acestor lucrari. Articolele nu sint preluate, sint bine documentate. Domnul Stanciu nu are pregatire de specialitate ca sa se poata pronunta. Avem procese cu domnul Stanciu", a declarat Valentin Nedeff, rectorul Universitatii "Vasile Alecsandri" Bacau.

20 de sesizari in februarie 2009

In luna februarie 2009, la Registratura Universitatii Bacau au fost depuse sesizari impotriva a 20 de cadre didactice ale Facultatii de Inginerie din cadrul Universitatii Bacau susceptibile de plagierea unor articole stiintifice semnate de autori din strainatate. Semnatarii reclamatiilor au fost prof. univ.dr. Lazar Gabriel, prof. univ.dr.ing. Iulian Florescu, conf. univ.dr. ing. Daniela Florescu si consilierul juridic Mircea Florian Stanciu, care a si demisionat din Comisia de Etica a Universitatii, pentru ca nu a fost de acord sa semneze o hotarire care exonera de raspundere cadrele didactice acuzate. Comisia de cercetare disciplinara a decis ca profesorilor Florescu, acuzati si reclamanti totodata, sa li se reduca salariul cu zece la suta pe o perioada de trei luni. Cazul prorectorului Gabriel Lazar a fost declarat drept "o regretabila eroare umana" si a ramas nepedepsit.
(Laura HUIBAN)

 


4 comentarii:

  1. E tare frate!!! dar asta nu-i nimic fata de toate cele ce se intampla la fac.de inginerie de la Bacau.sunt stdent si am sa revin cu detalii in curand.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am promis ca revin si iata-ma. Ceea ce voi scrie sper ca nu o sa va sperie prea tare.
    Tocmai am terminat sesiunea de examene si spre norocul meu cu bine. Nu acelasi lucru este valabil si pentru colegii mei.
    La cel mai "tare" examen al nostru proful a plecat cu o sacosa de bani, chipurile pentru a achizitiona un echipament la laborator. Mai dureros este ca nu s-a jenat deloc sa ceara bani in auzul tuturor.
    Fratilor, daca cititi aceste randuri, nu va uitati in ochii lui ca il starniti, nu ascultati prea mult ce spune ca va ia cu fiori intelectuali, iar pentru fetele brunete si cochete....fugiti ca s-ar putea sa aiba cu voi fantezii nocturne.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fratele meu, din descrierea ta mai ca-mi vine sa-l recunosc pe Radu mamii. Zi ca nu-i asa! Dar am auzit ca a avut ceva nasoale si la licenta, care stie sa-l dea pe goarna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Au început controalele serioase la universitatea VA; nu mai merge cum mergea când marele om plin de orgolii rezolva totul pentru bunul mers al găştii de conducere prin imensa sa bunătate mitocănescă.
    După ce a aruncat universitatea în fosa septică a plagiatului de două ori, nu mai ştie cum să-şi salveze ciracii.

    RăspundețiȘtergere